perjantai 21. lokakuuta 2016

Uusi moderni mustavalkoinen keittiö

Keittiöremontistamme riittäisi juttua vielä enemmän, mutta lopetan tämän "juttusarjan" valmiin kettiömme esittelyyn. Samalla kerron vähän tekemistämme valinnoista ja remontin toteuttamisesta. Luvassa on siis melko pitkä postaus.



Jo edellisessä keittiöpostauksessa kerroin, että olimme aiemmassa kodissamme mieltyneet mustaan moderniin keittiöön, ja sellaisen halusimme myös Talo Virtaseen. Aiemmassa kodissamme huoneiden kattokorkeus oli huomattavasti korkeampi, joka antoi avaruuden tuntua mustien keittiökalusteiden ympärille. Talo Virtasessa kokonaan musta keittiö ei tullut kysymykseen, koska talomme huonekorkeus on paljon matalampi ja uudessa keittiössämme osa tilasta on vielä hiukan muita tiloja matalampi. Talo Virtasessa keittiö sijaitsee talon varjoisammalla puoella, mikä piti myös huomioida keittiön värimaailmassa. Tämän vuoksi keittiön toiseksi pääväriksi otettiin valkoinen: keventämään tunnelmaa ja tuomaan valoa ja avaruutta. Päätimme myös, että keittiön remontoinnissa emme pyri huomioimaan millään tavalla talon 60-luvun tunnelmaa, se tehdään muissa sisustusratkaisuissa.

Halusimme taloomme yleisesti modernin ja ajattoman kivitalon tuntua, ja sen vuoksi talon kaikki sisäkatot uudistettiin remontoinnin myötä tasaisen valkoisiksi. Suurimmassa osassa tiloista valaistus on upotettu suoraan kattoon, jotta melko mataliin huoneisiin ei tulisi liikaa roikkuvia elementtejä madaltamaan tilaa entisestään. Valaistuksen suunnittelusta ja kattojen remontoinnista kerron yksityskohtaisemmin olohuoneen remontointia käsittelevien juttujen yhteydessä. Keittiössä katto remontoitiin tasaisen valkoiseksi ja päävalaistus upotettiin suoraan kattoon, jotta talon ilme on yhtenäinen.



Lattimateriaalia pohdimme pitkään. Haavenani on joskus tulevaisuudessa asentaa olohuoneeseen ja makuuhuoneisiin Saima-parketti ja pohdimme, voisiko sitä kokeilla aluksi keittiössä. Päädyimme kuitekin siihen, että keittiön lattian pitää olla kestävä ja helppo huoltaa. Keittiö jatkuu toisesta päästä suoraan käytävämäiseen eteiseen, joten yhtenäinen käytännöllinen lattiamateriaali on senkin vuoksi tärkeä. Valitsimme lattiaan Pukkilan Altaj Grigio -laatan. Olemme oleet valintaamme oikein tyytyväisiä. Suuret harmaat kivilaatat antavat tilaan viimeistellyn vaikutelman ja ovat helpotti puhdistaa.

Toiveemme oli, että keittiössä olisi paljon työskentelytilaa, koska tykkäämme kokkailla koko perheen voimin ja joskus myös ystävien kanssa. Keittiösuunnittelijamme panostikin keittiömme työtasoihin. Ikkunoiden eteen tehtiin pitkä ja yhtenäinen työtaso ja lisäksi keittiöön tuli laaja saareke, jossa on lieden lisäksi runsaasti työstekentelytilaa. Suunnittelimme aluksi, että keittiöön tulisi kaasuliesi, mutta päädyimme kuitenkin tavallista isompaan viiden paikan induktiolieteen, joka on osoitteutunut käytännölliseksi ratkaisuksi. Keittiösuunnitelmaan jätettiin kuitekin kaappi, jonne voi tarvittessa sijoittaa kaasupullon, jos myöhemmin haluamme kaasulieden.



Koska ikkunoiden edessä oleva työtaso on keittiössämme erityisen pitkä, valittiin tasojen materiaaliksi Tervastason GetaCore. GetaCore-tasot voivat olla lähes kuinka pitkiä tahansa, koska ne "hitsataan" ja hiotaan saumakohdasta niin, että saumoja ei näy. Lisäksi ne voidaan muotoilla lähes mihin muotoon tahansa. Tämän ominaisuuden ansiosta saimme saarekkeen sivut yhtenäisiksi tason kanssa ja ikkunaseinällä taso jatkuu saumattomasti myös ikkunasyvennykseen.


Pidämme hyvästä kahvista ja sen vuoksi meillä on erillinen espresso-kone ja kahvimylly. Näiden sijoittelu ja käyttö otettiin myös hyvin huomioon keittiömme suunnittelussa ja ne löysivät paikkansa ikkunoiden väliseltä tasolta. Nämä koneet ovatkin ainoat keittiössämme koko ajan näkyvillä olevat koneet. Halusimme muut koneet (leivänpaahtimen, vedenkeittimen, tehosekoittimen yms.) piiloon, mutta helposti käytettäviksi. Tämä toivemme ratkaistiin niin, että pitkän keittiötason päät jatkuvat kummastakin suunnasta suoraan tason päällä oleviin kaappeihin. Kaappien ovet avutuvat suoraan ylöspäin ja koneet ovat sisällä käyttövalmiina, koska kaappiin on vedetty sähköt. Tämä ratkaisu vaati keittiötoimittajamme huolellista suunnittelua ja mittaamista, mutta lopulta se onnistui.



Meillä oli myös toiveena saada keittiöömme helposti saataville kaikki käyttämämme keittokirjat. Tämä ratkaistiin tekemällä saarekkeeseen ruokailutilan puolelle kirjahylly. Kirjahylly jätettiin tässä vaiheessa avoimeksi, mutta jos jossain vaiheessa kyllästymme pölyyn tai haluamme keittiöstämme vielä pelksitetymmän, hyllyn eteen voidaan asentaa ovet. Vanhan talon ongelmana ovat pienet säilytystilat. Sen vuoksi keittiöön oli sijoitettava siivouskomero, koska sellaista ei ollut koko talossa. Siivouskomero "upposi" onneksi hyvin osaksi kaapistoa.



Koska keittiötilamme oli haastava ja meillä oli paljon "ei niin standari toiveita" keittiötoimittajan löytäminen oli aluksi ongelmallista. Kysyimme tarjouksia monilta isoilta keittiövalmistajilta, mutta näiden tarjonta ei mahdollistanut tarvitsemaamme keittiökalusteiden räätälöintiä,vaan suurin osa toiveistamme olisi jäänyt huomioimatta. Hetken pohdimme jo keittiön tilaamista puusepältä, mutta sitten onneksi omalta paikkakunnaltamme löytyi yrittäjä, jonka mallistosta löytyi haluamamme kettiökaappien materiaalit. Kalustetukun yrittäjä räätälöi omia vaivojaan säästämättä tarjontansa kalusteista juuri meidän tarpeita vastaavan kokonaisuuden.



Pahoittelen tämän jutun huonoja valokuvia: keittiömme on tällaiselle amatöörivalokuvaajalle aika haasteellinen kuvattava.

Huom! Vaikka tässä jutussa on mainittu keittiöprojektimme toteuttajia nimillä, kyse ei ole kaupallisesta yhteistyöstä. Haluan vian tuoda esille hyvää palvelua.





2 kommenttia:

  1. Miellyttävä silmään; ryhdikkään ja vähäeleisen näköinen, upea keittiö!

    VastaaPoista
  2. Kiitos kommentista! Olemme olleet tosi tyytyväisiä keittiöömme. :)

    VastaaPoista