sunnuntai 14. elokuuta 2016

Yläkerran pohjapiirrustus ja muutokset

Edellisessä asunnossamme arvostimme kovasti asunnon avaraa avokeittiö-olohuone -yhdistelmää, joka teki kolmen huoneen ja keittiön asunnosta valoisan ja neliöitään tilavamma tuntuisen kokonaisuuden.

Kun astuimme ensimmäisiä kertoja nykyiseen taloomme, tunnelma oli aivan toinen. Talo oli pohjaratkaisuiltaan alkuperäisessä 60-luvun mallissa: paljon pieniä huoneita  ja käytäviä, tuloksena sokkeloinen ja osittain piemähkö talo. Nopeasti ajateltuna muuttaminen Talo Virtaseen ei tuntunut houkuttelevalta, mutta talon sijainti, lisäneliöt, ja pieni pohtiminen pohjapiirrustusten kanssa, antoivat meille uskoa, että talosta voi tehdä valoisan ja toimivan kokonaisuuden.

Tässä talomme pohjapiirrustus suurinpiirtein sellaisena, kun se oli ostohetkellä:



Talo Virtasta on remontoitu vaiheittain. Ensimmäisen pikaremontin teimme parissa viikossa ennen taloon muuttamista. Tässä remontissa tärkeintä oli muuttaa talon yleistä värimaailmaa valoisammaksi. Talossa oli ostohetkellä muun muassa keltainen olohuone- ja ruokailutila, makuuhuoneiden seinistä löytyi lohenpunaista, ja keittiön kaapeista vaaleanpunaista. Valitsimme seinien yleisväriksi valkoisen ja osaan huoneista tuli vaaleanharmaa kontrastiseinä.

Parissa viikossa ei ehdi tehdä paljon isoja ratkaisuja tai muutoksia. Talon piirustuksia tutkiessamme huomasimme, että alkuperäisissä pohjapiirroksissa olohuoneen peräosaa ei oltu jaettu erilliseksi huoneeksi. Totesimme, että tuo ratkaisu palvelee paremmin perhettämme ja kaadoimme seinän pois. Tämä oli myös siinä mielessä helppo ratkaisu, että seinä oli rakennettu puusta, toisin kuin talomme muut tiiliseinät. Näin saimme jo tässä vaiheessa kaipaamaamme avaruuden tuntua. Samalla käytävästä makuuhuoneeseen johtanut ovi muurattiin kiinni, jolloin saimme makuuhuoneiden käytävään syvennyksen ja tila ikäänkuin "rauhoittui".

Ja tältä talomme pohjapiirrustus näyttää nyt:

Pikaremontin ja muuttomme jälkeen suunnittelimme seuraavan talven talon yläkerran varsinaista remontointia, joka isolta osalta toteutettiin seuraavana kesänä. Tässä toistaiseksi suurimmassa remontissa keittiön ja sen takana olleen varaston väliseinä purettiin ja tiloista rakennettiin yhtenäinen isompi keittiö. Lisäksi keittiön, olohuoneen, eteisaulan ja ruokailutilan välistä poistettiin seinänpätkiä. Näin saimme haluamamme yhtenäisen tilan, joka jatkuu keittiön ja ruokailutilan kautta olohuoneeseen. Muutoksen myötä sisätiloista tuli selkeästi valoisammat ja toimivammat.

Myöhemmin poistimme vielä kahden makuuhuoneen väliseinän, joka oli rakennettu yhtenäisiksi syviksi kaapistoiksi. Syvät ja iäkkäät kaapit eivät olleet kovin toimivat vaatteiden ja tavaroiden säilytyksessä. Tilalle tehtiin kipsilevyseinä ja samalla muutettiin hiukan huoneiden kokoa niin, että pienempään huoneeseen tuli lisää tilaa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti